Pedagogisch plan

Pedagogisch Plan Zoet & Zo, versie februari 2021
Voorwoord
Gastouderbureau Kindjes & Zo te Middelburg is een erkend gastouderbureau onder registratienummer 333485932 in het Landelijk Register Kinderopvang, zie www.landelijkregisterkinderopvang.nl. Kindjes & Zo, Veersesingel 242, 4332 TH Middelburg, tel 06-34361148, www.gastouderbureaukindjesenzo.nl, info@gastouderbureaukindjesenzo.nl

Dit is het pedagogisch werkplan van Gastouder Ellen Jansen van Zoet & Zo te Middelburg.
1) Algemene gegevens
Persoonlijke gegevens
Naam Ellen Jansen
Adres Veersesingel 242, 4332 TH Middelburg
Telefoon06-29515516
E-mail ellen@kinderopvangzoetenzo.nl
Website www.kinderopvangzoetenzo.nl
Facebookwww.facebook.com/kinderopvangzoetenzo

Gegevens opvanglocatie
Mijn opvang is gevestigd aan de Veersesingel 242 te Middelburg. Er is een aparte speelkamer voor de kinderen waar ze zich heerlijk uit kunnen leven en een aangrenzende slaapkamer zodat de baby’s rustig kunnen slapen zonder dat de oudere kinderen ze wakker maken. Verder is het dicht bij de eendenvoerplaats en het Bolwerk, waar heerlijk gewandeld kan worden, dicht bij het stadscentrum en de speeltuin ligt op 200 meter afstand. Mijn huis heeft een grote omheinde en veilig afgesloten tuin, waar veilig gespeeld kan worden. Er is divers speelgoed voor buiten.

Gezinssamenstelling
Ik (vrouw, ongehuwd, geboortedatum 26-06-1973) woon in dit huis samen met mijn zus op aparte verdiepingen. Zij is de eigenaar van Gastouderbureau Kindjes & Zo.
Verder heb ik een lieve kat genaamd Marley ze komt af en toe op bezoek in de speelkamer en ze is super lief en geduldig en de kindjes zijn dan ook gek met haar.

Relevante scholing / werkervaring
Vanaf 1 februari 2021 werk ik als gastouder voor Gastouderbureau Kindjes & Zo te Middelburg. Hiervoor heb ik vanaf 1 januari 2007 als zelfstandige gastouder gewerkt voor KOW en vanaf 1 januari 2012 voor gastouderbureau Het Biggetje. Ik ben in het bezit van het MBO diploma “Helpende Zorg en Welzijn” en jaarlijks volg ik de EHBO cursussen. Verder heb ik vanaf mijn vroege jeugd altijd opgepast, op kinderen in de familie, bij buren, en vooral ook op mijn jongere broer en zus die nu intussen alweer volwassen zijn.
Ik was 20 jaar toen zij geboren werden en heb dan ook heerlijk mee kunnen moederen.

Regeling vervanging bij verhindering gastouder
Mijn vakanties geef ik ruim op tijd door aan de ouders, meestal al in december voor het daarop volgende jaar. In verband met het grote aantal kinderen bij Zoet & Zo is het niet makkelijk om voor een vervangende gastouder te zorgen. De ouder dient in eerste instantie zelf voor opvang te zorgen. In geval van ziekte zal ik dit ook tijdig melden aan de ouders zodat zij zelf voor opvang kunnen zorgen.

2} Pedagogisch handelen
In mijn opvang wil ik de kinderen de mogelijkheid geven zich op een veilige, gezellige en vertrouwde manier te ontwikkelen. Doordat ik zelf altijd aanwezig ben, leer ik de kinderen heel goed kennen en zie ik het sneller als ze wat uit hun doen zijn of ziek zijn. Ook door de kinderen te observeren tijdens het spelen met andere kinderen krijg ik al snel een goed beeld hoe het gedrag is van een kind, en hoe het kind zich ontwikkelt. Met de ouders bouw ik ook een relatie op na verloop van tijd, waarbij uiteraard per kind tijd vrij gemaakt wordt bij de overdracht van hun kind. Openheid en respect tussen de ouders en mij zijn dan ook erg belangrijk.

3} Veilige opvang
Wenperiode
Om een kind goed te laten wennen komt bij de eerste afspraak het kind als het kan mee met de ouders. Het kind heeft mij dan al even gezien en het geeft mij de kans om in te schatten of een kind moeite zal hebben met het wennen. De ouders hebben dan ook de gelegenheid om vragen te stellen over de werkwijze, om de ruimtes te bekijken en dergelijke. Daarna volgt een wen-ochtend of middag, waarbij het kind zonder de ouders bij mij blijft (liefst zonder dat het kind hier al gelijk moet slapen).

Vervoer
Ik ga er graag met zijn allen op uit bij Zoet & Zo voor zover het aantal kinderen dit toelaat. Voor het vervoeren per auto maak ik natuurlijk gebruik van veilige en goedgekeurde autostoeltjes en zorg ik goed voor het auto-onderhoud. Voor het overige vervoer heb ik een zes persoons kinderwagen en een bakfiets zodat alle kindjes veilig mee kunnen. Voor de kinderen die mee kunnen lopen maar nog niet zo goed luisteren heb ik eventueel veiligheidstuigjes, zodat de kinderen niet zomaar de straat op kunnen rennen. Maar door eerst op veilige plekken buiten goed te oefenen met luisteren is dit tot nu toe niet nodig geweest gelukkig.

Achterwachtregeling
In het geval van een calamiteit wordt de achterwacht ingeschakeld. Mijn achterwacht in geval van calamiteiten is mijn zus Esther die ook in dit pand woont. Verder is Christel Heijdens een achterwacht, zij is een verzorgende van beroep. Zij woont ook in Middelburg op korte afstand van mij.

Slaapruimtes
In de slaapruimtes maak ik gebruik van babyfoons met camera, zodat ik de kindjes kan zien en horen. De bedjes staan allemaal op de laagste stand voor de veiligheid, ook voor de baby’s, en ik maak gebruik van (winter)slaapzakjes en gebruik voor hun veiligheid geen lakens/dekens/dekbedden/kussens. Ze mogen natuurlijk hun knuffeltje en speentje van thuis mee nemen naar bed. Er zijn overal traphekjes geplaatst waar nodig.

EHBO
Uiteraard ben ik in het bezit van mijn kinder-EHBO, dit wordt om het jaar opnieuw gedaan.

4) Ruimte voor ontwikkeling
De ruimtes
Alle ruimtes zijn kindvriendelijk en kindveilig ingericht. Verder is de risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid (RIE) toegepast door Gastouderbureau Kindjes & Zo in mijn pand en goedgekeurd door de GGD. Mijn opvang beschikt over een speciaal ingerichte vrolijke speelkamer, met een toilet, wastafel en commode. Er is speelgoed aanwezig voor diverse leeftijden en baby-accommodatie zoals bedjes en wipstoeltjes. Voor de peuters is er een grote speel/tekentafel waar ze met zijn allen aan kunnen zitten en er is een speelhoekje met een keukentje en een werkbankje. In de grote omheinde en afgesloten tuin staat het nodige speelgoed, zoals een speelhuis, een kleine glijbaan, autootjes, stepjes, driewielers en dergelijke. Ook heb ik een verplaatsbare buitenbox zodat baby’s ook veilig een gedeelte van de tuin kunnen verkennen.

Groepsgrootte
Zoet & Zo heeft ruimte voor maximaal 5 kinderen per dagdeel, in de leeftijd van 0 tot 4 jaar.

Omgang met kinderen
Bij Zoet & Zo wordt met respect met elkaar om gegaan. Lief zijn voor elkaar staat voorop. Slaan, schoppen of schelden wordt niet getolereerd. Een stiller kind zal zich in een veilige en geborgen omgeving veel eerder open stellen voor mij en de andere kinderen. Maar een te assertief kind kan bijvoorbeeld ook wat afgeremd worden en leren op een rustige en lieve manier om te gaan met andere (minder assertieve) kinderen, door ze rustig uit te leggen dat het andere kind misschien wel een beetje bang is en dat ze heel voorzichtig moeten zijn met bijvoorbeeld een baby.

Rituelen
Ik heb bepaalde rituelen, zoals bij de overdracht een grote knuffel van me en een soepstengeltje mee naar huis. Bij verjaardagen zingen we voor de jarige, die natuurlijk ook extra aandacht krijgt op deze bijzondere dag. Eten doen we altijd met zijn allen, en de kinderen leren aan te blijven zitten totdat iedereen klaar is en dat eerst de handjes en mondjes gepoetst worden voor ze weer van tafel gaan. Als het paas- sinterklaas- en kersttijd is, wordt de speelruimte versierd en lezen we boekjes hierover zodat we allemaal in de stemming komen!

Dagindeling
07:30-08:30 de kinderen worden gebracht. Sommige kinderen ontbijten hier, zeker als ze al vroeg komen.
09:30 de kinderen krijgen rond deze tijd hun fruit, te drinken en een koekje of stuk eierkoek. Sommige baby’s krijgen hun fruithapje (bij de baby’s volg ik het schema van de ouders).
10:00 als het goed weer is gaan we lekker naar buiten om te spelen of om te wandelen in het stadspark of op het bolwerk. Ook zijn we vaak op pad met de bakfiets.
11:15 wanneer we terugkomen kunnen ze even zelf spelen, buiten of binnen.
11:30 tijd om de speelkamer op te ruimen, zodat we weer veilig kunnen lopen. Handen wassen en dan is het tijd voor de boterham en drinken (water/melk/sap, wat de ouders willen).
12:00 een rondje luiers verschonen en met behulp van de wc-trainer naar de wc, al is het maar om te oefenen.
12:15-12:30 de kleinere kinderen gaan naar bed. De grotere kinderen kunnen dan eerst even rustig een half uurtje tv kijken en daarna bijvoorbeeld lezen.
Het is ook voor hen even rust.
14:15-14:30 de meeste kinderen zijn intussen wel wakker. Ze worden uit bed gehaald en verschoond indien nodig en aangekleed.
14:45-15:00 het is tijd voor een ontbijt- of eierkoek voor de echte trek en weer wat drinken. Ze drinken natuurlijk ook tussendoor, maar dit zijn de vaste momenten.
Vanaf 15:00 vaak worden de kinderen op flexibele tijden opgehaald, waardoor het soms niet mogelijk is om nog een keer naar buiten te gaan of naar de grote speeltuin.
We spelen dan binnen of buiten, afhankelijk van het weer, of we tekenen/kleien binnen. Ook lezen is favoriet bij heel veel kindjes.
16:30 alle spulletjes worden verzameld van iedereen, dan beginnen we met gezamenlijk opruimen in de tuin/binnen. Dan stofzuigen alvast (ja ook de kleintjes hebben hun eigen stofzuigertjes en veger en blikje...) want ze willen altijd met alles meehelpen. Ik hoor dan ook van ouders ‘deden ze dat thuis ook maar’ haha.
En soms doen we natuurlijk ook extra leuke dingen zoals naar de kinderboerderij, met de trein even heen en weer, naar Groenrijk, naar het strand of het bos of naar de speeltuin hier in de straat.


5) Samen met ouders
Ziek kind
Ervan uitgaande dat een ziek kind het liefst bij zijn of haar ouder is, blijven de kinderen thuis als ze ziek zijn. In overleg zijn ze met lichte koorts of verkoudheid welkom.
Bij besmettelijke ziektes kan het kind uiteraard niet komen. Mocht het kind tijdens de opvang ergens last van krijgen dan bel ik met de ouders en overleggen we het samen.

Informatie uitwisselen
Bij de overdracht wisselen de ouders en ik de benodigde informatie uit. Bij baby’s maken we indien gewenst gebruik van een schriftje, met de tijden van de voeding, het slapen en dergelijke.

Oog voor elkaar
Mijn visie voor wat betreft mijn opvang Zoet & Zo is met plezier omgaan met elkaar, lief met elkaar spelen en delen, niet slaan, schoppen e.d. en ook niet onbeleefd zijn.
Even hallo zeggen als je binnenkomt, en elkaar dag zeggen als het kind weer naar huis gaat, ook de kinderen onderling.

Ieder kind is anders, dus de manier waarop ik met ieder kind omga is ook verschillend!!